<
Retour à la liste

Minister Van Peteghem maakt komaf met btw-attest voor renovatiewerken

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem maakt een einde aan het btw-attest voor de renovatie van woningen ouder dan 10 jaar. Door het wegnemen van deze administratieve hindernis moeten eigenaars van woningen niet langer hun hoofd breken over het btw-attest én de aannemers kunnen onmiddellijk aan 6% btw factureren. Een win-win situatie.

Vincent Van Peteghem: “Ik ben zeer tevreden dat we eindelijk komaf maken met het btw-attest en zo de kiezel uit de schoen van eigenaars en aannemers halen.” Maar administratieve barrières wegnemen is een zaak, met het oog op de klimaatcrisis gaat de minister verder en wil hij mensen ook financieel ondersteunen met de btw-verlaging voor sloop en heropbouw.

Renoveren voor het klimaat

Ons land telt maar liefst 2,9 miljoen sterk verouderde woningen die op een dringende energetische renovatie wachten tegen 2050. Dit terwijl er steeds hogere eisen worden gesteld als het gaat om isolatie, bouwmaterialen en energievormen. Die zijn broodnodig om zowel om de klimaatdoelstellingen te halen als eigenaars en huurders te beschermen tegen te hoge facturen door een te lage energiezuinigheid.

“Maar wanneer we strenge eisen opleggen en inspanningen vragen van onze gezinnen, is het ook logisch dat we als overheid het maximale doen om hen te ondersteunen in die opdracht,” aldus de minister van Financiën.

Daarom voerde de regering eind 2020 als relancemaatregel een btw-verlaging van 21% naar 6% voor sloop en heropbouw. Om in de eerste plaats de bouwsector te steunen in crisistijd, maar ook om een boost te geven aan het versneld vervangen van energieverslindende woningen en om de koopkracht van de mensen te ondersteunen. Normaal loopt deze verlaagde btw-regel eind dit jaar af, maar Europa gaf onlangs groen licht voor een eventuele verlenging.

Vincent Van Peteghem: “Ik blijf ervan overtuigd dat we iedereen die wil investeren in een energiezuinige woning daar zo veel als mogelijk in moeten ondersteunen. Ik zal de eventuele verlenging dan ook bespreken binnen de regering.”

Bron