<
Retour à la liste

Gratis digitale kluis Izimi: app nu beschikbaar

Iedereen verzamelt zijn leven lang allerlei belangrijke documenten. Denk maar aan diploma’s, contracten, facturen en waardepapieren. Deze terugvinden op de dag dat je ze plots nodig hebt, is vaak niet eenvoudig. Wanneer je er niet meer bent, is dit voor je familieleden ook een hele klus. Gelukkig is er nu Izimi, een initiatief van de Belgische notarissen. De gratis kluis was al beschikbaar in een webversie. Vanaf vandaag is er ook de Izimi-app!

Wat is Izimi?
Izimi is een gratis persoonlijke, digitale kluis waarin je op een overzichtelijke manier allerlei persoonlijke en vertrouwelijke documenten kan bewaren over jezelf en je bezittingen.
De gratis opslagcapaciteit bedraagt 1 Giga.
Izimi is bijzonder gebruiksvriendelijk. Eens je een account hebt, kan je je documenten ordenen volgens een voorgesteld stramien of volgens je eigen wensen.
Je kan via Izimi ook alle akten raadplegen die je sinds 2015 voor een notaris ondertekende. Een kopie aanvragen bij het notariskantoor, is dus niet meer nodig.

Veilig en strikt persoonlijk 
Al je data worden in alle veiligheid in Izimi opgeslagen. Enkel jij hebt er toegang toe. Niemand kan de data inkijken, wijzigen of hergebruiken.
De data opgeslagen in een Izimi-kluis zullen nooit gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Daarmee onderscheidt het initiatief zich van de digitale opslagmogelijkheden van internetgiganten en andere commerciële initiatieven. Als je een Izimi-kluis aanmaakt, hoeft je niet te vrezen dat je zal bestookt worden met ongewenste commerciële advertenties, een absoluut pluspunt.

Documenten delen, ook met je notaris
Wil je bepaalde documenten delen met familieleden, vrienden of collega’s? Dat kan enkel als je je uitdrukkelijke toestemming geeft. Het delen gebeurt op een manier die veel veiliger is dan het traditionele e-mailverkeer.
Ook met je notaris kan je data delen, bijvoorbeeld als je op punt staat om te trouwen, een woning te (ver)kopen of een eigen zaak te starten.
Jan Sap, Directeur-generaal van de Federatie van het Notariaat (Fednot): “Zo kan je notaris meteen aan de slag. De zaken die je met hem deelt zijn vaak hoogstpersoonlijk en privacygevoelig. Gelukkig investeren we al jaren in superveilige digitale netwerken. Izimi sluit perfect aan bij deze aanpak.”

Over de app 
Met de Izimi-app heb je als het ware altijd en overal een digitale notaris op zak. Via je smartphone kan je op een veilige manier documenten opladen, sorteren en delen met wie je wil. Je kan ook makkelijk contacten toevoegen of verwijderen en notificaties ontvangen.
De app is gratis beschikbaar in de App Store en de Google Play Store.
Notaris Philippe Bosseler, voorzitter Fednot: “We bieden Izimi gratis aan omdat het notariaat  iedereen de kans wil geven om persoonlijke documenten in alle veiligheid op te slaan, te beheren en te delen. Zo blijft de burger meester van zijn eigen vertrouwelijke gegevens en vervullen we een bredere maatschappelijke rol.”  

Ook nuttig als je er niet meer bent
Wie Izimi consequent gebruikt, bespaart zijn erfgenamen flink wat kopzorgen. Na je overlijden, hoeven zij niet te zoeken naar allerlei belangrijke paperassen of na te gaan wie je energieleverancier of telecomprovider was. Je kan je notaris de toestemming geven om de inhoud van je Izimi-kluis over te maken aan je erfgenamen. Zij kunnen zo ook op een eenvoudige manier een overzicht van je goederen aan de fiscus bezorgen.

Bron